Waarom?

Omdat wij gemakkelijk worden aangetast in onze waardigheid, zeker naarmate onze afhankelijkheid toeneemt, willen wij onze stem laten horen.
Door letterlijk het woord te nemen.
Door via persoonlijke verhalen en ervaringen onze omgeving hier bewust van te maken en door concrete aanbevelingen te doen naar de brede maatschappij, om zo in onze fundamentele rechten hersteld te worden.

Fans Christiaens (uit Kortrijk), lid van de stuurgroep: “Wat de coronacrisis pijnlijk duidelijk heeft gemaakt, sluimert al veel langer in onze maatschappij. Wanneer we ouder worden komen onze rechten steeds meer onder druk te staan. Er wordt minder naar ons geluisterd, beslissingen worden ons vaker uit handen genomen, onze privacy wordt ingeperkt, en het wordt moeilijker om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. En daar willen wij iets aan doen.”

Om die reden trok Grijs aan Zet in het voorjaar van 2022 door de regio Midden- en Zuid-West-Vlaanderen: naar woonzorgcentra en serviceflats, op publieke plaatsen en bij de mensen thuis,  luisteren we naar pijnlijke maar soms ook hoopvolle verhalen. Velen van hen volgden hier speciaal een opleiding voor.

De verhalen en getuigenissen van verstilde mensenrechten werden gebundeld, verwerkt en verrijkt.

  • Het Kortrijkse theatercollectief Het Bataljong maakte samen met de ouderen de theatervoorstelling De Generatie, die op 30 maart 2023 in première ging in Kortrijk en vanaf het najaar (tot eind maart 2024) op tournee ging (zie de agenda).

Grijs aan Zet komt er op impuls van Nathalie van Leuven, directeur bij Avansa MZW. Zij is niet aan haar proefstuk toe inzake ouderenrechten want is co-auteur van het boek ‘Fundamentele rechten van ouderen’ (uitgegeven bij Intersentia in 2011). Nathalie Van Leuven: “De coronacrisis maakte heel wat ouderen tot ‘object’ van beslissende instanties, zo ook in mijn familie. De mens die daarvoor verbonden was met anderen en zelf mocht beslissen, verdween volkomen vanuit de ‘goede zorgen’.” Lees hier het interview met Nathalie Van Leuven en theatermaker Arne De Jaegere (13/12'/’23) op de website van Tijd voor Mensenrechten.

‘Grijs aan Zet’ is een project van Avansa Mid- en Zuidwest, Het Bataljong en Amnesty International Vlaanderen. Het project loopt van eind 2021 tot het voorjaar van 2024.

“Tot vorig jaar bezocht ik elke maand mijn zus 2 dorpen verderop met de bus. Nu die is afgeschaft, raak ik er niet meer. De thuisverpleegster zet 1 keer per maand haar ipad op en dan zwaaien we digitaal naar elkaar.”

Dora.
Kan haar laatst levende familielid niet meer bezoeken.