
Wanneer mensenrechten verstillen
-
De Generatie
De theatervoorstelling van Grijs aan Zet.
-
Het theaterproject
Theater door, van en met ouderen, over wat het is om ouder te worden.
-
Het Bataljong
Een interview met Arne De Jaegere.
-
Grijs aan Zet: het boek
-
De experten
Experten schrijven mee aan een boek over de rechten van ouderen.
-
Sfeerbeelden
Grijs aan Zet in actie: van de vergadertafel over lezingen en debatten tot een boek en een theatervoorstelling.
-
De stuurgroep
Een project met een groep ouderen aan het stuur.
-
Waarom?
Waarom een project als ‘Grijs aan Zet’ nodig is.
Waarom?
We leven in een maatschappij die heel vaak beslissingen neemt in plaats van ouderen, of ze nu thuis wonen of elders. De coronacrisis - met de schrijnende situatie in de woonzorgcentra tijdens de eerste golf als pijnlijke illustratie - maakt duidelijk hoe snel mensenrechten van ouderen ingeperkt worden. Ze worden geconfronteerd met afzondering, langdurige eenzaamheid, het gebrek aan keuzemogelijkheden of privacy.
In 'Grijs aan Zet', een project over de fundamentele rechten van ouderen, beluisterden 65-plussers de (corona)verhalen van andere ouderen. Op basis van deze verhalen werd een boek geschreven en theater gemaakt. Het project zorgde voor kruisbestuiving tussen de jonge theatermakers van Het Bataljong en ouderen, tussen de achtergrond van experten en de ervaring van 65-plussers, tussen beeld en tekst, tussen ratio en emotie. Een dialoog, een uitnodiging om vanuit verschillende hoeken het probleem te benoemen en de oplossingen te verbeelden.
De stuurgroep
De leden van de stuurgroep zijn minimum 65 jaar, kwamen tussen februari 2022 en mei 2023 op regelmatige tijdstippen bij elkaar en stuurden het project.
De experten
‘Grijs aan Zet’ kon rekenen op de expertise en ervaring van experts uit diverse onderzoeksdomeinen. Zij kregen de gesprokkelde verhalen toegestuurd, bestudeerden ze met een mensenrechtenbril en hanteerden ze als basis voor het uitwerken van een verstaanbare wetenschappelijke bijdrage vanuit de verschillende disciplines. Het resultaat lees je in het boek ‘Grijs aan Zet’.
De partners
‘Grijs aan Zet’ is een project van Avansa Mid- en Zuidwest, Het Bataljong en Amnesty International Vlaanderen, met steun van de Vlaamse overheid.